Jeugdwerk: jongeren helpen het beste uit zichzelf te halen


De weg naar volwassenheid is vol uitdagingen. Je bent nog volop bezig je talenten te ontdekken maar moet nu al veel keuzes maken voor later. Je bent al behoorlijk zelfstandig maar kunt soms ook wat steun gebruiken. De jeugdwerkers van Mooi welzijn, Zebra welzijn en Voor welzijn helpen jou het beste uit jezelf te halen en staan voor je klaar als je ergens tegenaan loopt.

Wat doe je het liefst en waar ben je goed in? Welke opleiding past bij jou? En hoe vind je een stage of een baan? Dit zijn dingen waar een jeugdwerker je mee op weg kan helpen. Maar ook als het niet lekker gaat op school, thuis of met je vrienden kun je bij een jeugdwerker terecht. Soms wil je iets in vertrouwen bespreken en het is altijd fijn als iemand écht naar je luistert.

Betrokken

Jeugdwerker Wyindra Fortunati (Voor welzijn) vertelt over zijn werk in Bezuidenhout-West. Aan alles merk je dat hij er plezier in heeft en enorm betrokken is. Hij heeft net een optreden begeleid van meidengroep ‘Hartje Den Haag’. De meisjes volgden een rap-workshop en maakten hun eigen nummer over de wijk. Sindsdien treden ze af en toe op, zoals vandaag in het wijkcentrum. “De energie van deze meiden is iets waar ik heel blij van word. Ze waren een beetje nerveus maar ze deden het super”, vertelt Wyindra trots.
Jeugdwerkers organiseren en begeleiden van alles in de wijk zoals sportactiviteiten, leuke workshops en gezellige wijkfeesten. En soms worden er ook uitstapjes buiten de wijk gemaakt of zelfs buiten de stad.

De ogen openen

“We zijn een keer naar het strand gegaan. Want veel kinderen in de wijk bleken nog nooit op Scheveningen te zijn geweest,” vertelt Wyindra. Hij organiseerde ook een tripje naar het Rijksmuseum in Amsterdam en een bezoek aan een bakkerij. “Zo’n ervaring opent je ogen voor nieuwe dingen en dat is waardevol als je aan het uitzoeken bent waar je interesses liggen.”
De aanpak werkt goed, vertelt Wyindra. “Na het bezoek aan de bakkerij en een kook-workshop in het wijkcentrum, was één van de jongens zo enthousiast dat hij besloot naar de koksschool te gaan. Nu werkt hij bij een banketbakker.” Een andere jongen koos voor een grafische opleiding nadat hij in het museum geïnspireerd was geraakt. En met een beetje steun van Wyindra, vond hij een leuke stageplek bij een zeefdrukkerij.

Op straat

Jeugdwerkers zijn veel op straat te vinden, op pleintjes, speelplaatsen en sportvelden. Ze kennen de kinderen en jongeren in de wijk, begrijpen hun behoeftes en weten wat er speelt. Bij problemen zoekt de jeugdwerker naar een oplossing, vaak in samenwerking met buurtbewoners, ondernemers uit de wijk, leerkrachten, sporttrainers, jeugdhulpverleners, ouders of de wijkagent.
Maar het voorkomen van problemen is natuurlijk nog beter. Jeugdwerkers doen dat op allerlei manieren. Ze benaderen jongeren actief om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de jaarwisseling gezellig verloopt, stimuleren de jeugd om zich in te zetten voor de wijk en geven over allerlei onderwerpen voorlichting.

“We bespreken onderwerpen als: omgaan met geld, social media, pesten, seksualiteit, drugs en criminaliteit. Vaak nodigen we iemand uit die uit eigen ervaring ergens over kan spreken. Zo kwam een gebruiker van lachgas uitleggen welke schade hij erdoor had opgelopen en kwam een ex-gevangene vertellen hoe het is om vast te zitten.”

Vertrouwen

Bij jeugdwerk gaat het vooral om vertrouwen en zelfvertrouwen, volgens Wyindra. Wie in de problemen zit, kan op hem en zijn collega’s rekenen. “Wij zijn bekende gezichten in de wijk, niet alleen voor de jeugd maar vaak ook voor hun ouders. Het is belangrijk te weten dat iemand er écht voor je is als het nodig is.”
Het vertrouwen werkt twee kanten op. Wyindra gelooft heilig in de kinderen en jongeren uit de wijk en helpt ze hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen te vergroten. “Ik laat jongeren zien wat ze kunnen, want om iets te bereiken in het leven moet je in jezelf geloven.”

Jeugdwerkers ondersteunen bij:

 • het ontdekken en ontwikkelen van talenten
 • het benutten van kansen
 • het vergroten van de zelfstandigheid
 • hen soepele overgang naar volwassenheid
 • zaken die je in vertrouwen wil bespreken
 • het betrekken van ouders 
 • het verbinden van verschillende groepen in de wijk
 • het organiseren van acties en initiatieven in de wijk
 • het vergroten van de leefbaarheid in de wijk

  “ Dankzij het vertrouwen van de jeugdwerker heb ik bereikt wat ik wilde bereiken.”

Jeugdwerk bij jou in de buurt 

Wil je weten wie de jeugdwerker is in jouw wijk? Neem contact op met het dichtstbijzijnde buurt- of wijkcentrum van Mooi welzijn, Voor welzijn of Zebra welzijn. 
Zij kunnen je in contact brengen met de jeugdwerker in jouw wijk.
Kijk hiervoor op www.xtralocaties.nl

Het hele artikel in pdf?
Download hier het gehele artikel

Openingstijden Live Chat

Maandag 13.00 - 15.00 en 19.00 - 21.00 uur
Dinsdag 13.00 - 15.00 en 19.00 - 21.00 uur
Woensdag 13.00 - 15.00 uur
Donderdag 13.00 - 15.00 uur


Chat voor jongeren klik hier