FC mini’s: lekker voetballen en leren over gezonde (op)voeding

In alle wijken van Den Haag organiseren Mooi welzijn, Voor welzijn en Zebra welzijn projecten en activiteiten voor kinderen (en hun ouders). Ook voor grotere kinderen en jongvolwassenen is er veel te doen. Wil je er meer over weten? Ga dan eens langs bij het wijkcentrum bij jou in de buurt. Hier kunnen ze je in contact brengen met de kinderwerker in jouw wijk.

FC mini’s is een project van welzijnsorganisaties Mooi welzijn en Zebra welzijn (onderdeel van Xtra welzijn) in samenwerking met Voetjebal, ADO Den Haag en het Centrum Jeugd en Gezin. De gratis lessen zijn bedoeld voor kinderen van 2 tot 4 jaar in de stadsdelen Laak, Escamp en Centrum. Je kunt je opgeven via de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau (Centrum Jeugd en Gezin).

FC mini's
Lekker een balletje trappen, plezier hebben en ondertussen leren over goede voeding. Daar gaat het om bij de FC mini’s, een project van Mooi welzijn en Zebra welzijn. Want je kunt niet vroeg genoeg beginnen met een gezonde leefstijl!

Als ouder wil je het allerbeste voor je kind. Je wilt dat je kind gezond en gelukkig is. Toch is het soms moeilijk om de juiste keuzes te maken. Veel kinderen hebben op jonge leeftijd al last van overgewicht en dat kan voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen.
Kun jij een beetje hulp gebruiken om als gezin gezonder te gaan leven? Geef je dan op voor de FC mini’s!

Balspelletjes

Tien weken lang ga je samen met je kind naar ‘voetjebal’, voetbal voor de allerkleinsten. Met een vrolijk muziekje op, doe je allerlei spelletjes met de bal. De les wordt gegeven door een professionele jeugdtrainer van voetbalclub ADO Den Haag.
Daarnaast krijg je advies van een oudercoach en tips van een voedingsexpert. Als onderdeel van het programma volg je ook twee leuke kookworkshops. Samen met je kind, maak je een gezond ontbijt en een gezonde traktatie klaar.

Vroeg aanpakken

“In sommige delen van Den Haag is één op de drie kinderen te zwaar”, vertelt oudercoach Aisah Manraj-Abdoel van Mooi welzijn. “Het is heel belangrijk om dit zo vroeg mogelijk aan te pakken. Want overgewicht kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen zoals suikerziekte en hart- en vaatziektes. En als een kind te zwaar is, kan dat ook sociaal en emotioneel moeilijk zijn. Bijvoorbeeld als je kind ermee gepest wordt op school. Hoe jonger je begint met gezonde gewoontes, hoe beter het is. En het leuke is: de kinderen vinden het super en staan te trappelen iedere week!”
Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders zijn enthousiast. Veel ouders beseffen helemaal niet hoe slecht bepaalde eet- en drinkgewoontes zijn. Anderen weten het wel maar hebben net dat beetje hulp nodig om dingen anders te gaan doen. “Sommige dingen wist ik eigenlijk al, maar ik had nog een duwtje in de goede richting nodig”, vertelt één van de ouders. “Ons hele gezin leeft nu gezonder. We zijn allemaal meer gaan bewegen en eten veel gevarieerder.”

Ook bij oma gezond eten!

Het is belangrijk dat iedereen in het gezin meedoet aan een gezondere leefstijl. En ook oma’s, opa’s, ooms en tantes spelen een belangrijke rol, legt Aisah uit. “Bij oma thuis krijgen kinderen vaak veel zoetigheid. Dat is lief bedoeld maar het is niet goed voor de kinderen. Het is goed om hier heldere afspraken over te maken.”
Soms werkt het ook andersom en voeden de kleinkinderen hun grootouders een beetje op. Aisah lacht als ze vertelt dat één van de jonge FC mini-voetballertjes tegen zijn oma zei: “Niet zo veel snoepen, oma. Dat is niet gezond hoor!”

Het hele artikel in PDF?

Download hier het gehele artikel

Openingstijden Live Chat

Maandag 13.00 - 15.00 en 19.00 - 21.00 uur
Dinsdag 13.00 - 15.00 en 19.00 - 21.00 uur
Woensdag 13.00 - 15.00 uur
Donderdag 13.00 - 15.00 uur


Chat voor jongeren klik hier