ALS-patiënt krijgt nieuwe tuin dankzij samenwerking Burenhulp en Haagse vrijwilligers

Paula van Middendorp lijdt aan de terminale ziekte ALS. Haar grootste wens is om van haar laatste jaren te genieten in haar eigen tuin. Zelf kan ze hem niet opknappen. Haagse vrijwilligers schieten nu te hulp.

“Hulp krijgen van mensen die je niet eens kent, dat is zo bijzonder”, reageert Paula geëmotioneerd op de komst van de vrijwilligers naar haar sociale huurwoning in de Schilderswijk. De 32-jarige Haagse heeft al haar hele leven lichamelijke klachten. Enkele maanden geleden werd ze gediagnosticeerd met de zenuwziekte ALS. “Het is zeer progressief. Ik heb nog drie tot vijf jaar te leven en wil zo graag nog leuke dingen doen, zoals in mijn tuin in de zon zitten.”
Metershoge brandnetels en struiken maken de tuin van Paula nu nog onbegaanbaar. Toen ze de woning vier jaar geleden met urgentie kreeg toegewezen, was er al geen doorkomen meer aan. “Ik heb jarenlang hulp gezocht, maar zonder succes.” Daar kwam verandering in toen MEE een facebook-bericht van Paula ontving. MEE schakelde Den Haag Doet Burenhulp (beiden onderdeel van Xtra) in. “Paula moest gewoon geholpen worden”, stelt coördinator Burenhulp Alissa Ramaker. “Het is wel de grootste klus die we ooit aan de hand hebben gehad. Daarom hebben we samenwerking gezocht met de Haagse Helpers.”
“De Haagse Helpers zijn in totaal zo’n zestig studenten, veelal van de Haagse Hogeschool, die iets voor een ander willen betekenen, legt ambassadeur Niccolo Seffelaar uit. Samen met drie andere vrijwilligers haalt hij een deel van de tuin leeg. Alle groen moet gerooid en afgevoerd, tegels aangevoerd en gelegd. “Dan kan ik er met mijn rolstoel in”, legt Paula uit. Maar zover is het nog niet. “Ik denk dat we wel een keer of zeven moeten terugkomen”, verwacht Ramaker. “Geen probleem”, vindt vrijwilliger Martijn. “Als ik mijn tijd kan investeren in iets wat een ander helpt en ik vind het zelf nog gezellig ook, waarom dan niet?”

Den Haag Doet Burenhulp werd dit jaar al ruim zeshonderd keer om hulp gevraagd. “De Schilderswijk is de wijk die de meeste aandacht vereist”, aldus Ramaker. “Hier wonen gelukkig ook veel mensen die willen helpen. We willen graag laten zien wat deze hulp betekent. Dat kan ook weer anderen in beweging brengen.”

Kunt u hulp gebruiken voor een kleine klus en voor korte periode? Zoekt u gezelschap of staat u graag klaar voor anderen? Dan bent u bij Den Haag Doet Burenhulp aan het goede adres: www.denhaagdoet.nl/burenhulp

Bekijk hier de reportage die Den Haag FM maakte op de eerste klusdag.

Openingstijden Live Chat

Maandag 13.00 - 15.00 en 19.00 - 21.00 uur
Dinsdag 13.00 - 15.00 en 19.00 - 21.00 uur
Woensdag 13.00 - 15.00 uur
Donderdag 13.00 - 15.00 uur


Chat voor jongeren klik hier